> Islam

Islam

De Middenweg

 
Kalligraaf Attef Dallah: 'Bismillah' - 'In naam van God'Dit is een stuk uit het boek van sjeik Khaled Bentounes: Therapie de l'Ame.
Islam stelt een gulden middenweg voor tussen eenheid en veelheid, tussen wat blijft en wat voorbij gaat. Degene die deze weg begaat zoekt zijn evenwicht tussen de duisternis van al wat stoort en gewelddadig is voor hem en het eenheidsprincipe dat hem naar het wezenlijke van zichzelf voert en waar hij de barmhartigheid voelt uitstromen door de schepping en elk schepsel heen. 

Wanneer we dit evenwicht in ons bereiken, dan roept die paradijselijke staat zichzelf spontaan op in ons. We voelen het ergens leven in ons, in een bevoorrechte ruimte van ons wezen. In dit leven zouden we geen voorsmaak van dat paradijs kunnen hebben als het niet in elk van ons was verankerd. De nagalm in de mens van die oorspronkelijke staat en de hoop deze ooit terug te vinden zijn de duidelijkste uitingen van deze fitra. Deze manifesteert zich in de vorm van een

   Afdrukken Afdrukken   
Lees verder

Islam: gulden middenweg

Van de middenweg tot de fitra


Als de islam zich voorstelt als een middenweg is het dat hij een juiste midden onderwijst tussen eenheid en veelheid, tussen wat blijft en wat voorbij gaat.

De mens die wandelt op deze weg zoekt zijn evenwicht tussen de duisternis van de wereld met, enerzijds alles wat ze kan bevatten aan verontrusting en gewelddadigheden voor hem en anderzijds het principe van eenheid dat hem terug voert naar het wezenlijke van zichzelf en waardoor hij de barmhartigheid ervaart die zich openbaart in de schepping en in ieder schepsel.

[English]

"If Islam is a middle way, this is because it teaches a balance between uniqueness and multiplicity, permanence and temporality. The being who walks this path seeks its equilibrium between, on one hand, the world of darkness - with all that it can contain disturbing and violent for him - and, on the other hand, the principle of unity which brings it to the essence of himself and by which he feels mercy manifest in creation and in each of the creatures."

   Afdrukken Afdrukken   
Lees verder

Sous rubrique

Vul hieronder het gewenste donatiebedrag in - en klik nadien op de IDeal-knop om te doneren ten behoeve van het Huis van Vrede: